nieuwe website voor natuurpunt antwerpen noord & kempen:
een blik achter de schermen

Een gedateerd CMS, overvolle teksten en nauwelijks interactie – tot bibicontent zich over de site ontfermde. En, eerlijk gezegd, we zijn best wel trots op het resultaat!

Een tijdje geleden werden we door Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen gecontacteerd omdat ze problemen hadden met hun bestaande site – voornamelijk omdat het bestaande CMS niet meer compatibel was met de huidige webvereisten. Na met hen gepraat te hebben en een volledige content audit van de bestaande site uit te voeren, bleek al snel dat er meer nodig zou zijn dan enkel het overzetten van de bestaande site naar een nieuw CMS …

Hoe zijn we tewerk gegaan?

Eerst en vooral hebben we hen overtuigd voor een nieuw CMS (content management system) te kiezen. Concreet hebben we geopteerd voor WordPress, met een betalend thema en aan aantal betalende plugins. We adviseerden hen ook te kiezen voor een andere hosting, zodat de site beveiligd werd – ttz. https in plaats van http – een zet die er bovendien voor zorgt dat de site beter zal scoren in Google.

 

Vervolgens namen we de bestaande content onder de loep. Wat we vonden? Meer dan 100 pagina’s boordevol tekst. Geen optimalisering voor het web (denk bv. aan tussentitels, korte paragrafen, lijstjes), weinig beelden en nauwelijks een call-to-action op de meeste pagina’s. Omdat de meeste content echter door vrijwilligers werd aangeleverd – die hun hart en ziel hebben gestopt in een tekst over hun favoriete onderwerp – besloten we de content voorlopig te laten zoals die was en een andere manier te zoeken om de leesbaarheid en aantrekkelijkheid te verhogen.

'pimp my site'

Hoe we dat hebben gedaan? Eigenlijk erg eenvoudig. We hebben een aantal tussentitels gebruikt in de teksten om zo wat meer ‘ruimte’ te creëren en een aantal beelden toegevoegd. Maar het grote verschil zit hem vooral in de nieuwe elementen die we hebben toegevoegd om de interactie en betrokkenheid te verhogen.

Zo hebben we bv. bij elk natuurgebied een call-to-action, een wegbeschrijving en laatste nieuwtjes toegevoegd.

We hebben ook ‘custom-made’ sidebars voor elk onderdeel (en voor elk natuurgebied apart) gecreëerd, wat het geheel nog een stuk interactiever en aantrekkelijker maakt.

EEN NIEUWE EN MEER INTUÏTIEVE STRUCTUUR

Nadat we de content zoveel mogelijk hebben proberen optimaliseren, werd het tijd om eens te kijken naar de structuur en navigatie op de site.

Zo hebben we de content in 5 ‘intuïtieve’ secties onderverdeeld:

NATUUR.GEBIEDEN

Hier vind je alle informatie over de > 20 natuurgebieden waarover Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen zich ontfermt.

NATUUR.ACTIEF

Naast de agenda met alle events (wandelingen, cursussen, acties, …) vind je hier ook info terug om zelf je steentje bij te dragen tot natuurbeheer en een beter milieu in het algemeen.

NATUUR.STEUN

Dit is een overzicht van de verschillende manieren waarop je Natuurpunt kan steunen, financieel of op een andere manier.

NATUUR.NIEUWS

Dit is de plek waar we de blog hebben ondergebracht. Die blog wordt trouwens de volgende weken en maanden verder aangevuld op basis van een uitgewerkte content kalender. We hebben hier ook een archief toegevoegd van Natuur.ruimte, het ledenblad van Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen.

OVER.ONS

Dit onderdeel (dat je ook in de footer vindt) hebben we uiteindelijk ook aan de topnavigatie geplaatst omdat uit analytics bleek dat ‘Regionale werkgroepen’ één van de meest bezochte onderdelen was.

 

Tot slot hebben we de ‘klassieke’ contact informatie en inschrijven op de nieuwsbrief in de footer gestopt om de topnavigatie niet te overladen.

future-proof oplossing

Waar we pas helemaal happy van worden, is dat de site blijft leven. Na een korte bibicontent-workshop konden de mensen bij Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen zelf aan de slag met de website en werden er de nodige nieuwe blogartikelen en social media posts op Facebook. En het resultaat mag gezien worden! 👏🌲🌳

Ontdek de nieuwe site

Bij deze wil bibicontent ook graag Dirk bedanken voor het aanleveren van de lead, Iris, Bea en Willy voor de fijne samenwerking en Tom voor het online zetten van de nieuwe site.

Neem snel een kijkje

OVER DE KLANT

Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen is de de regionale afdeling van Natuurpunt die opkomt voor natuur en landschap in de Antwerpse Noordrand.

In de omgeving van Antwerpen beheren ze zo’n 1.000 ha natuurgebied, met de steun van meer dan 5.500 gezinnen en talrijke vrijwilligers. Daarmee is Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen één van de grootste regionale afdelingen van Natuurpunt vzw.

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

GEEF DAN EVEN EEN SEINTJE!

Send this to a friend