De veranderende B2B doelgroep

TIJD OM JE DOELGROEP TE HERBEKIJKEN?

Volgens een onderzoek van Google / Millward Brown is de B2B persona die je moet creëren heel anders dan vroeger. Er zijn 6 belangrijke feiten die het perspectief op de B2B doelgroep veranderen – en dus ook jouw content strategie – als je hen wil overtuigen met jou te werken of je producten en/of diensten te kopen. Maar wat is er dan precies veranderd? Waarin verschillen de hedendaagse B2B besluitvormers van het beeld dat we totnogtoe van hen hadden?

FEIT #1: het draait om de millenials

Je doelgroep is een stuk jonger dan je denkt

Concreet: meer dan de helft van je doelgroep is een zgn. millennial en dus geen dag ouder dan 34 jaar.

HOE JE ECHTE
B2B DOELGROEP ERUIT ZIET
HET KLASSIEKE BEELD
VAN DE B2B DOELGROEP

FEIT #2: ze staan niet altijd bovenaan in de voedselketen

De meeste besluitvormers maken geen deel uit van het senior- of C-level

Alhoewel nog steeds 64% van het topmanagement aankopen goedkeurt, geldt dit ook voor 24% van de ‘lagere’ niveaus. Wat meer is: 81% van hen heeft invloed op de aankoopbeslissing. Daarom moet je al vroeg in hun customer journey inspelen op hun behoeften als je wil vermijden dat ze je over het hoofd zien.

FEIT #3: ze spenderen veel tijd online

Zorg dat je digitale kanalen helemaal up-to-date zijn

Maar liefst 89% gebruikt internet tijdens hun onderzoeksproces. Wat betekent dat je aanwezig moet zijn met relevante, educatieve en zelfs onderhoudende inhoud om op te vallen. Zorg ervoor dat jouw inhoud altijd een antwoord geeft op ‘wat zit er voor mij in?’ voor je potentiële klant. Bied ook de juiste inhoud voor elke stap in hun klantreis – van bewustwording over overweging en betrokkenheid tot de uiteindelijke aankoop.

Opvallend aan de nieuwe B2B doelgroep: maar liefst 89% gebruikt internet tijdens hun onderzoeksproces.

FEIT #4: ze gaan actief op zoek vooraleer aan te kopen

Zorg ervoor dat je content makkelijk kan worden gevonden

90% van de B2B-kopers gebruikt een zoekmachine bij het onderzoeken van nieuwe producten of diensten. Ze voeren gemiddeld 12 zoekopdrachten uit voordat ze naar de site van een specifiek merk surfen.

Bovendien is bijna 1 op de 3 mensen die betrokken zijn bij het B2B-koopproces al 57% op weg naar een beslissing in hun klantreis voordat ze zelfs overwegen om jouw website te bezoeken om meer te weten te komen of enige vorm van actie uit te voeren.

Identificeer waar je zo vroeg mogelijk en tijdens het volledige proces deel kan uitmaken van hun zoektocht. Met andere woorden, zorg ervoor dat je makkelijk te vinden bent, met relevante inhoud en goede SEO.

FEIT #5: ze zijn gek op video

Daarom moet je video mee opnemen in je marketing plan

Bijna 3 op de 4 gebruikt video gedurende de hele customer journey. 48% kijkt een half uur; 1 op de 5 brengt zelfs meer dan een uur door met video-inhoud. Daarom moet je video opnemen in je marketingplan.

Zoals altijd is het belangrijk om hen het juiste type inhoud te bieden tijdens hun klantreis. Terwijl je in een commerciële omgeving kan gokken op één enkele video en hopen dat deze viraal gaat, is het gebruik van video binnen B2B toch wel een meer strategische oefening.

FEIT #6: ze zijn mobiel

Zelfs tijdens de werkuren ....

42% van B2B-kopers gebruikt hun mobiele toestel om prijzen of productkenmerken te vergelijken, over producten te lezen, op zoek te gaan naar retailers en zelfs tot de uiteindelijke aankoop over te gaan. Bovendien doet bijna de helft dat tijdens werkuren. Zorg er dus voor dat je hen een rijke mobiele ervaring biedt!

MEER WETEN?
ONTDEK HIER DE STUDIE
'The Changing Face of B2B Marketing'

Als je graag nog meer wil weten over de veranderende B2B doelgroep, ontdek je nog meer in deze studie van Google / Millward Brown.

Naar de studie

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

GEEF DAN EVEN EEN SEINTJE!

    Send this to a friend