ontwikkel je ideale sociale media strategie

Volg deze 6 stappen om een strategie op te zetten die werkt voor jou.

Stap 1: zet je doelen en metrics op

Bedenk eerst en vooral wat je wil bereiken vooraleer je van start gaat

Wil je meer merkbekendheid, meer verkopen of wil je een betrokken community? En hoe ga je meten of je die doelen inderdaad bereikt. Daarvoor moet je je zakelijke doeleinden bepalen, die vervolgens vertalen naar een doel voor sociale media en ten slotte de juiste metrics kiezen. 

Stap 2: ken je publiek

Zet persona op en werk met real-time data

Zet persona op

Werken met persona maakt je doelgroep ‘tastbaarder’, waardoor je makkelijker kan inschatten aan welke informatie ze een boodschap hebben en welke toon je daarbij best kan aanslaan.<BR>

Verzamel 'real-world data'

Als je doelen en metrics duidelijk zijn, wordt het tijd om te meten. Daarvoor kan je aan de slag met social media analytics. Die helpen je data te verzamelen van je verschillende accounts en campagnes, waardoor je niet alleen kan zien wat wel of niet werkt maar ook wat je eventueel kan doen om de resultaten te verbeteren.

Stap 3: bestudeer je concurrentie

Inspiratie & goede ideeën zonder het warm water opnieuw te moeten uitvinden

Het is altijd handig te weten waar je concurrenten mee bezig zijn. Onderzoek daarom ook wat ze zoal doen op sociale media. Met deze ‘quick guide’ zal je kunnen bepalen:

 • Wie zijn mijn concurrenten op sociale media?
 • Op welke platformen zijn ze aanwezig?
 • Wat doen ze op die platformen?
 • Werkt hun sociale media strategie?
 • Moet ik mijn strategie verder aanpassen?

Stap 4: optimaliseer je profielen

Zo maak je meteen een goede indruk

Dit is het moment waarop je beslist welke platformen je zal inzetten. Als je al een profiel hebt, is dit het juiste moment om na te gaan of het verbeterd kan worden. Start je met een nieuw platform? Zorg er dan voor dat je profielpagina perfect is opgebouwd. Tip: als je niet helemaal zeker bent hoe je dat moet doen, laat het ons even weten en we helpen je graag verder!

Stap 5: zet een kalender op voor he sociale media

Zo vermijd je ad hoc snel zomaar iets te moeten posten

Dat is cruciaal als je wil vermijden dat je onregelmatig een beetje van alles wat gaat posten. Deze post van Hubspot vertelt je meer over de voordelen van een sociale mediakalender, geeft je een aantal coole tools mee om jezelf te organiseren (zelf grote fan van Trello, trouwens) en biedt je een aantal handige gratis sjablonen aan om van start te gaan.

Zorg er ook voor dat je een mooie content mix hebt. Combineer je eigen content met curated content om het haalbaar te houden en gebruik de 80/20-regel: 80% van je posts zijn er om te informeren, op te leiden of te ontspannen; 20% promoot jouw merk, diensten en/of producten.

Stap 6: test, evalueer en pas aan

Meten om te weten en betere resultaten halen

Om er zeker van te zijn dat je sociale mediastrategie werkt, zijn er een aantal acties die je kan uitvoeren om na te gaan of hetgeen je doet al dan niet werkt:

 • Volg je data binnen elk platform op
 • Gebruik UTM parameters met Google Analytics
 • A/B test je sociale media
 • Vraag het aan je publiek

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

GEEF DAN EVEN EEN SEINTJE!

  Send this to a friend