Social inzetten voor B2B?
Kies je voor social media in B2B?
Een prikkelende vraag. Maar - willen of niet - vandaag de dag kan je als bedrijf echt niet meer om social media heen, zelfs als je alles wil inzetten op ‘pure’ B2B communicatie en -marketing.
Toch kies je beter een beperkt aantal platformen om je tijd en inspanning slim te verdelen. Maar wat is dan eigenlijk het beste platform voor jouw bedrijf?
Voor zakelijke communicatie staat LinkedIn bij zowat iedereen instinctief op nummer 1 omdat het zo’n ‘professioneel netwerk’ biedt waar je mee kan communiceren. Sommige bedrijven hebben ook al de ongelooflijke kracht van Facebook als medium voor adverteren ontdekt, maar ook Twitter of Instagram kunnen perfect dienst doen.
Hoe kiezen?
Eigenlijk hangt je keuze af van drie zaken:
- Wat wil je bereiken?
- Waar zit je doelgroep?
- Welk type content heb je te bieden?
Wat zijn jouw doelstellingen?
Wil je je nieuwe merk, diensten en/of producten onder de aandacht brengen? Wil je dat mensen aan jou denken als ze op zoek zijn naar een oplossing? Wil je dat ze uiteindelijk jouw product kopen? En dat ze daarna trouwe klanten blijven en ook anderen overtuigen om jouw klant te worden? Elk objectief of doel zorgt voor een eigen aanpak en kanaal, dus denk daar zeker eerst over na voor je kiest welk social media platform het beste voor jou kan zijn.
Waar zit je doelpubliek?
Het opzetten van persona’s helpt je al een heel eind verder om op deze vraag te beantwoorden. Als je dat nog niet hebt gedaan, hou dan rekening met demografische gegevens als leeftijd, functie, diploma … En maak tijd om die persona toch nog op te zetten 😉
TIP: bij Hootsuite vind je deze goede introductie rond personae en een gratis template
Welk type content wil je brengen?
Verwacht je dat je vooral blogposts, whitepapers of presentaties wil delen? Of heb je prachtige foto’s van je producten die iedereen doen watertanden? Of misschien werkt video best voor een handleiding om jouw product of dienst te gebruiken?
De formats die je gebruikt, bepalen echt je keuze. Zo heb je bv. zonder mooie beelden bijzonder weinig aan een Instagram account …
Wat doen de anderen?
In de meest recente editie van de B2B benchmark van het Content Marketing Institute lezen we dat de belangrijkste manieren waarop marketeers content organisch verspreiden sociale mediaplatforms (89%), e-mail (87%) en de website/blog van hun organisatie (86%) zijn.
Zoals te verwachten, is LinkedIn het meest populaire platform voor B2B, zowel organisch (gewoon posten) als betalend (adverteren). Maar ook meer onverwachte platformen voor B2B – zoals Instagram en YouTube – scoren goed.
De kracht van elk platform
Hieronder vind je een kort overzicht van hetgeen elk platform jou te bieden heeft en hoe je het kan inzetten in je B2B communicatie.
Het grote verschil met alle andere platformen, is dat LinkedIn een ‘professioneel’ platform is waar je jezelf profileert vanuit de activiteit die je doet. Het gaat dus niet om wie je bent maar wel om wat je doet.
Het grootste voordeel van LinkedIn is de mogelijkheid om contacten te leggen en relaties op te bouwen. En de sleutel tot een succesvolle aanwezigheid op LinkedIn is het bieden van waardevolle ondersteuning en informatie. LinkedIn geeft jouw bedrijf ook de mogelijkheid om je merk op te bouwen en thought leadership te tonen.
Net omdat LinkedIn een professioneel netwerk is, laat het je marketing-gewijs toe om advertenties te plaatsen die zeer gericht kunnen zijn op locatie, industrie, titel, bedrijf en andere demografische gegevens. De meest aantrekkelijke eigenschap van LinkedIn, vooral in B2B verkoop, is dan ook de mogelijkheid om op professioneel niveau bijna alles te weten te komen over een beoogde prospect.
Facebook is het meest kosteneffectieve sociale platform voor B2B bedrijven, en is vooral gunstig voor kleine bedrijven of start-ups. Je kan je bedrijf promoten en met je potentiële klanten communiceren door een gratis Facebook pagina te maken. Je kan advertenties laten lopen en je berichten promoten voor een budget dat je zelf kan bepalen.
Facebook laat je toe je de url van je website aan je Facebook pagina toe te voegen. Je berichten op de pagina kunnen je klanten een glimp laten zien van je producten en andere relevante informatie. Dit zal je potentiële klanten aanmoedigen je website te bezoeken als ze geïnteresseerd zijn in een aankoop of meer informatie.
Twitter is in België nog steeds niet echt doorgdrongen als B2B platform. Het grootste obstakel met Twitter is immers om opgemerkt te worden door de juiste groep van individuen of bedrijven. En zure commentaren te vermijden, helaas 😕
Door relevante hashtags te gebruiken, word je wél opgemerkt en kan je je merkbekendheid vergroten. Hoe vaker je tweet, hoe groter ook de kans dat je de zichtbaarheid en bekendheid van jouw merk vergroot.
Plaats tweets die emoties opwekken en je volgers stimuleren om zich met je inhoud bezig te gaan houden. Probeer aantrekkelijke en aansprekende foto’s, blogberichten, of video’s te plaatsen. Onthoud je wel van geautomatiseerde tweets, want dat komt spammy over, en dat wil je niet.
youtube
Hoewel het ooit alomtegenwoordige social sharing platform de laatste jaren te maken heeft gekregen met stevige concurrentie van Twitter en Facebook native video, blijft het een geweldige zoekmachine.
Bovendien verhoog je met filmpjes op YouTube ook je score in de Google zoekresultaten. Google neemt immers video’s op in zijn zoekresultaten – in feite staan video’s vaak hoger dan standaard webpagina resultaten. Meer nog: video’s hebben 50 keer meer kans om op Google te scoren dan gewone tekstresultaten. Door inhoud op YouTube te publiceren, vergroot je dan ook de kans dat je op Google gevonden wordt.
Concentreer je als B2B-bedrijf in eerste instantie vooral op educatieve of how-to video’s die de unieke waardepropositie van je bedrijf uitleggen. Houd ze minder dan drie minuten lang met geoptimaliseerde titels, relevante trefwoorden in je tags, en een bijbehorend transcript. Gebruik ten slotte onopvallende YouTube annotaties met sterke oproepen tot actie die je website of nieuwste productaanbod promoten.
Het meest ‘fluffy’ platform in deze lijst, maar toch niet te versmaden – zeker niet als je sterke visuele content te bieden hebt. Met functies als live video, locatie tagging, en hashtags kan je als B2B bedrijf op Instagram immers je voordeel doen en je bedrijf laten groeien. Instagram is ook hét platform bij uitstek om je ‘menselijke’ kant in de schijnwerpers te plaatsen.
Maar het is vooral met user-generated content (UGC aka content die anderen over jou posten) dat je langdurige relaties met je volgers kan opbouwen. Het is een subtiele maar efficiënte manier waarop klanten hun vertrouwen in jouw merk tot uitdrukking brengen.
Een mooi voorbeeld: een medewerkster van IBM poseert in hun mooie kantoren om een ‘typische’ Instagram foto op haar account te posten. IBM zag de post en plaatste hem eenvoudig opnieuw op hun eigen account. Het resultaat? Meer dan 3800 likes! Een top voorbeeld hoe UGC je kan helpen je volgers en hun betrokkenheid te laten groeien.