Je website verbeteren

5 veelgemaakte fouten op websites

Dat je een website nodig hebt, is ondertussen vanzelfsprekend geworden - of zou dat toch moeten zijn. Toch zien we bij veel oude maar ook nieuwe websites steeds diezelfde 5 problemen opduiken die eigenlijk eenvoudig op te lossen zijn.

Je hebt al een website of overweegt (eindelijk) een website te starten omdat dat nu eenmaal cruciaal is als je wil dat je klanten je terugvinden. Top! Maar lees zeker even verder om te zien of jij ook deze veelgemaakte fouten maakt en hoe je ze snel en eenvoudig kan verbeteren.

Fout #1: je wil te veel vertellen

Als enthousiaste ondernemer wil je natuurlijk alles vertellen over je bedrijf, dienst of product. Logisch, maar het zorgt wel voor overvolle pagina’s op je website – pagina’s die niemand gaat lezen en waarmee je dan ook niemand overtuigt.

Jouw website moet in één oogopslag duidelijk maken wat je te bieden hebt en geen verhalen vertellen – daar heb je immers je blog voor. Een goede website bevat de basis content die mensen zoeken en wijst met links door naar achterliggende info.

Voor de website van werving- en selectiebureau Trust Engineering hebben we bv. alle technische profielen niet op de site gezet, maar verwerkt in een leuke blog. Driedubbel voordeel: 

  • Je website staat niet vol content
  • Je scoort beter in Google omdat je ‘verse’ content hebt met extra keywords
  • Je kan de blog post makkelijk delen via social media

Kijk maar eens naar deze post:  ‘Wat doet een validation engineer’.

Beeld je in dat je deze content op je website moet zetten bij ‘Profielen’ en bedenk dan dat er minstens zo’n 20-tal profielen zijn die je wil beschrijven …

Fout #2: je denkt niet vanuit je klant

Jouw klanten wil eigenlijk niet weten wat jij te vertellen hebt – pijnlijk, I know – maar willen enkel weten of jij een oplossing hebt voor hun probleem. Ze willen weten hoe jij kan helpen om ‘get the job done’ voor hen.

Vertel dan ook over jouw diensten en producten vanuit de waarde die ze jouw potentiële klant kunnen bieden. Tip: vraag eens aan je bestaande klanten of je verkoopteam met welke problemen zij geconfronteerd worden en welk antwoord zij verwachten op hun vraag. En herbekijk jouw aanbod eens vanuit dat standpunt.

Fout #3: je navigatie is nodeloos ingewikkeld

Heel vaak omdat de navigatie op je website de interne organisatie weerspiegelt en (weer eens) niet vertrekt vanuit het perspectief van de klant.

Identificeer de belangrijkste clusters voor de oplossingen die jij te bieden hebt en limiteer het aantal items in je navigatie. 

Voor de website van Natuurpunt hebben we de navigatie beperkt tot 5 key items. Om de navigatie binnen die topics te vergemakkelijken hebben we met extra sidebar menu’s op elke pagina gewerkt. Bij Natuurpunt hebben we dat aan de rechterkant van de pagina gedaan, maar als je minder ‘onderdelen’ hebt, kan je dat ook bovenaan de pagina doen.

En vergeet ook niet dat je heel veel info in de footer kwijt kan!

Fout #4: je contactgegevens zijn ver te zoeken

Je hebt het waarschijnlijk zelf al meegemaakt: je komt op een website terecht via Google of een leuke post op social media, ziet het product dat je wil en wil graag contact opnemen om meer te weten. En dan moet je op zoek naar de contactgegevens die je niet meteen kan terugvinden 😒

Zoals alles: maak het je klant zo eenvoudig mogelijk om verder met jou in zee te gaan. Neem je contactgegevens of – beter nog – je contactformulier op in de footer of de navigatie, maar ook doorheen alle pagina’s op je website en blog. 

Een sterke tool die nog te weinig wordt gebruikt op veel websites, is de call-to-action met bijbehorende landing page. Het is dé tactic waarmee je banden kan smeden en die meteen ook zorgt voor een pak meer leads.

Fout #5: je 404-pagina doet niets

Het overkomt de beste: een gebroken link waardoor je bezoeker een 404-pagina te zien krijgt.

Zo zag de 404-pagina van bibicontent er oorspronkelijk uit:

Een beetje een gemiste kans, want het is eigenlijk heel eenvoudig om je foutpagina personaliseren. Bovendien is het jouw ‘fout’ en niet die van de bezoeker dat de link gebroken is, dus maak de ervaring zo aangenaam mogelijk en vermijd dat de bezoeker jouw website voor gezien houdt.

Geef gewoon aan dat er een fout is gebeurd (maakt je des te menselijker) en biedt meteen een aantal alternatieven:

  • Een zoek knop
  • Linken naar andere relevante pagina’s op jouw website
  • Een contactformulier om een seintje te geven
  • Een call-to-action voor een aanbod dat interessant kan zijn

En probeer het een beetje fun te houden om de ergernis tot een minimum te beperken, zoals wij dat ook hebben geprobeerd. En nu maar hopen dat je deze nooit te zien krijgt 😉

Vragen?

Geef een seintje!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Send this to a friend